Origen de la festa:
L'origen de la festa és molt antic. El motiu és demanar a Sant Marc protecció contra llamps i temporals. De sempre els muratans han tingut interès a guardar un panellet de Sant Marc durant tot l'any per assegurar-se la protecció i menjar-se'n un altre tot recitant abans una pregària:
"Pa beneït en menjo
ni per fam, ni per talent,
si la mort ve de repent
valga'm de sagrament"
Coincidint amb la Festa de Sant Marc també se celebra la Fira d'Artesans de Mura, amb la presència dels artesans i comerciants de la zona.
Aquesta festa se celebra el diumenge més proper al dia de Sant Marc (25 d'abril).
Té el seu origen a l'any 1500, any en el qual els senyors d'algunes cases pairals muratanes van fer la prometença de pujar a venerar la Moreneta descalços, ataviats amb camisola i barret blanc, a més del seu bastó de romeu. La finalitat de tal patiment era deslliurar a la població de les terribles malalties que assolaven el país. La caminada es va deixar de fer poc abans de la guerra civil i es va reprendre impulsada pel Cenre Excursionista de Mura l'any 1979, amb caire lúdic.
Se celebra el dissabte següent al de la celebració de la Festa de Sant Marc.
Programa d'activitats lúdiques i de lleure als municipis que formen part del Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. El programa té una durada d'abril a juliol. El programa es renova cada any i es pot aconseguir als punts d'informació.
El dissabte més proper a Sant Antoni de Pàdua (13 de juny), a l'ermita de Sant Antoni.
A les 19 h missa, en acabat s'ofereix als assistents coca i mistela.
El dissabte més proper a Santa Margarida (20 de juliol), a l'ermita de Santa Margarida, al Puig de la Bauma.
A les 19 h missa, en acabat s'ofereix als assistents coca i mistela.
Jornades de cinema al carrer per a tots els públics, organitzades per l'ajuntament a les diferents places del poble. La programació apareix als plafons informatius que hi ha situats a diferents punts del poble o en els fullets distribuïts per l'ajuntament amb el programa d'estiu.
Se celebra el darrer dissabte d'agost, a l'ermita de Sant Lleïr.
A 18:30 h missa, i en acabat s'ofereix als assistents un berenar.
La Festa de batre el cigronet se celebra per recordar unes feines i tasques agrícoles que s'han anat perdent amb els anys però que eren ben vives a mitjans del segle passat. A Mura el record del cigronet és ben significatiu ja que el cigronet (petit, sense pell i de fàcil cocció) és especialment valorat en la gastronomia del nostre país, i en els darrers anys se n'ha anat recuperant el seu cultiu. A banda de la demostració de les tasques de batre el cigronet, també se’n fa la degustació i els restaurants fan una mostra gastronòmica amb el cigronet com a motiu principal.
Coincidint amb la Festa del cigronet es realitza una exhibició d’oficis antics pels carrers del poble i tallers i jocs infantils, i altres activitats com són: passeig amb carro, visita al molí del Mig, excursió al Puig de la Bauma, entre les més destacades.
Diumenge abans de l'11 de setembre.
Coincidint amb la Diada, se celebra, també, l'acabament de l'estiu, amb jocs de cucanya, sopar de germanor, fi de festa i ball. La programació apareix als plafons informatius que hi ha situats a diferents punts del poble o o en els fullets distribuïts per l'ajuntament amb el programa d'estiu.
En honor del patró del poble, Sant Martí (11 de novembre). Els actes duren un cap de setmana, el més proper a la celebració del Sant (segons l'any). Es publica un programa de festes que es reparteix entre els veïns i que també es pot aconseguir al Centre d'Informació de Mura i a les botigues del poble.
El darrer diumenge de novembre el Centre Excursionista proposa una excursió per conèixer l'entorn de Mura donant a conèixer el seu patrimoni paisatgístic, natural i cultural. Caminada per a tots els públics.
Més de seixanta Tions apareixen als carrers, finestres, balcons, teulades.. imitant oficis i activitats diverses. Durant les festes nadalenques, molts habitants de Mura organitzen aquesta mostra de tions. Els visitants poden passejar pel poble tot observant-los; també podran participar en l'elecció del millor Tió de l'any, votant en les urnes situades per tot el poble. Cal recollir els tríptics informatius a les botigues del poble o al Centre d'Interpretació.
Durant el cicle nadalenc també hi ha diferents activitats: Pujada del pessebre al Montcau, cagada de Tió pels infants, visita del Patge Siau i la Passada dels Reis.